El president dels bisbes alemanys reconeix que l'Església "va ocultar conscientment" abusos

1. • Robert Zollitsch afirma que l'avergonyeix i l'espanta "que n'hi hagi hagut tants" en la institució

EFE
BERLÍN

El president de la Conferència Episcopal alemanya, Robert Zollitsch, ha reconegut que l'Església catòlica "va ocultar conscientment" casos d'abusos sexuals de menors comesos per religiosos. "Sí, és cert que això va passar en el nostre si, però des de fa anys emprenem el camí contrari", afirma Zollitsch en una entrevista al setmanari Focus.

L'arquebisbe de Friburg insisteix que l'abús de menors és un fet que va ser ocultat "durant dècades per tota la societat", no exclusivament per l'Església. Si bé tot apunta que "la majoria dels casos tenen lloc fora de l'entorn eclesiàstic", és especialment greu si passen en l'Església, diu Zollitsch.

"M'avergonyeix i m'espanta que s'hagin produït tants abusos en la nostra institució. Cada cas enterboleix la imatge de tota l'Església", lamenta. Malgrat tot, Zollitsch veu amb un cert escepticisme la proposta dels bisbes bavaresos de modificar els reglaments interns i imposar l'obligatorietat de denunciar a la fiscalia tot cas sospitós, independentment de si la víctima així ho desitja.

El reglament actual contempla que la denúncia només es porta a terme amb el consentiment de la víctima. Segons el president de la Conferència Episcopal alemanya, hi ha molts casos en què les víctimes volen parlar sobre el seu patiment, però no ho volen denunciar oficialment a les autoritats.

Problemes morals

"Això ens genera problemes morals, ja que sens dubte tenim interès que es castiguin els autors i hi hagi una sentència", afirma l'arquebisbe, que adverteix dels problemes de denunciar sense proves i només sota una sospita. "Amb falses inculpacions es pot acabar moralment amb la vida d'algú. Això és una cosa que es medita poc en aquests temps de debats acalorats", afirma.

Zollitsch no cap veu relació entre els casos de pederàstia en el si de l'Església i el celibat, "almenys no de forma directa", ja que, segons ell, en poques professions s'aprofundeix tant en la maduresa emocional com durant el seminari.

"Si en la preparació per al matrimoni hi hagués només una desena part de l'atenció que es dóna a la formació de la personalitat (en la preparació dels capellans), la unió entre un home i una dona aniria molt millor", afirma l'arquebisbe.

Zollitsch és considerat de l'ala menys conservadora de l'Església i en una entrevista anterior s'havia manifestat a favor de debatre sobre el celibat, una institució que ell no veu com a teològicament necessària. Durant l'assemblea de la conferència episcopal celebrada a finals de febrer, es va nomenar un encarregat per investigar tots els casos de pederàstia.

Acusacions personals

Aquest cap de setmana, el president de la conferència episcopal s'ha hagut de defensar d'acusacions que l'implicaven personalment en l'ocultació d'un cas de pederàstia quan era responsable de recursos humans a l'arquebisbat de Friburg.

El 1991 Zollitsch va ordenar la jubilació anticipada d'un rector que entre el 1968 i el 1991 havia abusat d'almenys 17 nens i adolescents, la majoria escolans, però no va denunciar el cas a la fiscalia. Després de jubilar-se el rector va reincidir i, confrontat als fets i després que, aquesta vegada sí, la diòcesi denunciés el cas a la fiscalia, es va acabar suïcidant.

En una roda de premsa convocada dissabte per explicar aquest cas, destapat per la premsa, Zollitsch va afirmar que sempre va actuar "amb la millor consciència possible", però va reconèixer que, si es produís ara, "buscaria amb més conseqüència testimonis i víctimes" dels casos de pederàstia.

Comentarios

Entradas populares